Cykeltræning er – uanset om det er som fritidsinteresse eller på konkurrenceplan – præget af ensidige gentagne bevægelser. Dog har smerterne ikke altid en direkte årsag til cykeltræningen. Når vi i klinikken behandler cykelryttere med smerter, finder vi ofte årsagen i bevægeapparatet, som så at sige er små skavanker man ikke har lagt mærke til i hverdagen, eller bare har lært at leve med. Det kan for eksempel dreje sig om en svag lænderyg eller stramme haser. Men små skavanker kan med tiden udvikle sig til større problematikker da cykling, især på landevej, er en meget ensidig sport med mange gentagelser. Pga. de ensidige og fastlåste bevægelser, kan selv små skævheder og uhensigtsmæssige mønstre forværres og begynde at give smerter. Det vil typisk være smerter i skulder, ryg, hofte eller knæ. Heldigvis er nemt at gøre noget ved. Jacob har med sine årelange erfaring stor rutine i at finde rodårsagen til smerterne og kan med enkle og simple øvelser, få rettet op på problematikken.

Hvorfor er det så vigtigt at have en god fleksibel og stærk kernemuskulatur når man cykler?

Cykling er ikke bare cykling. Når man cykeltræner – især på landevejen – har man behov for en lige, koordineret bevægelse af benene for at overføre energien samtidigt til pedalerne. Kroppens led skal være fleksible og muskelgrupperne skal være stabile, for at kunne overføre energien ensartet og tilstrækkeligt. Ved manglende stabilitet ser man for eksempel ofte at overkroppen bevæger sig for meget under træning. Det gør at man bruger uhensigtsmæssig meget energi – og det kan give smerter.

Ved træning på gravel- og crosscykel er overkroppen desuden mere dynamisk involveret. Her sættes der større krav til corestyrke og kontrol især på stejle nedkørsler, glat og ujævnt underlag, hvor bækkenet bruges som stødabsorbering af overkroppen. Hvis man har dårlig kernemuskulatur, svag lænderyg, stramme haser eller nedsat fleksibilitet i både ben og ryg, er der intet der så at sige fastholder overgangen mellem ben, bækken og overkrop. Det resulterer i overbelastninger og giver smerter.

Hvor lang tid tager det at få rettet op og komme i god cykelform?

Det er meget individuelt alt efter om det drejer sig om svag muskulatur eller fleksibilitet. Et program hvor man kommer gennem kroppens mest udsatte led og muskelgrupper tager typisk 15-20 minutter og bør udføres 2-3 gange ugentligt eller efter behov. Dertil kommer generel coretræning samt stabilitetstræning. Enkelte øvelser kan være særlig gavnligt at udføre lige inden cykelturen tilsvarende en fodboldspiller der laver udstræk og opvarmning inden kamp.

Eksempel på de hyppigste problematikker:

Her har jeg sammensat et træningsprogram der dækker over de mest normale problematikker. Programmet er overordnet og kan passe til de fleste. Hvis du har en specifik problematik, kræver det andre øvelser. Træningsprogrammet er udarbejdet på exorlive.com.

Hos Sindshvilevej Fysioterapi er vi eksperter i at behandle smerter relatereret til cykeltræning. Ved kliniske tests og tests på cykel, finder vi årsagen til hvorfor du får ondt når du cykler. Du kan booke tid online.

Explore More

Akut ankelskade

25 procent af befolkning udsættes for en akut forvridning af ankelleddet, hvor 85 procent af dem ud af dem sker på anklens yderside. Cirka halvdelen af tilfældene er i risikogruppen

Fysioterapeutisk bikefit

Fysioterapi, performance behandling og bikefit

Vejledning til valg af nye løbesko

Vejledning til køb af løbesko

At finde de rette løbesko kan være en udfordrende opgave, særligt når markedet tilbyder et væld af muligheder. Jeg vil her hjælpe med lidt information og vejledning til, hvad man