Smerte omkring hælen - ring til Sindshvilevej Fysioterapi

Hælspore eller svangsenebetændelse?

Smerter under hælen? Hælspore eller svangsenebetændelse?

Smerte under hælen er en meget almindelig tilstand blandt den danske befolkning. Det er normal praksis at bruge betegnelsen hælspore i forbindelse med smerter under hælen, men i virkeligheden er der ofte tale om en overbelastning af svangsenen, på latin kaldet plantar fasciitis. Det kan være en yderst smertefuld tilstand, der karakteriseres ved direkte smerte under og på indersiden af hælen. Smerten er værst om morgenen og efter perioder med inaktivitet og den aftager typisk i løbet af dagen.

Smertens karakteristika

  • Direkte smerte under eller på indersiden af hælen.
  • Værst om morgen når du træder ud af sengen.
  • Ved gang efter efter siddende/liggende pause.
  • Ved stående/gående aktivitet over længere tid.
  • Når tæerne bøjes op og der kommer stræk på senen også kaldet Windlass effekten.

Hælspore

En hælspore er faktisk en knogleudvækst på hælknoglen. Hvis du har en hælspore betyder det ikke nødvendigvis du har smerter, men hvis den giver smerter ligner symptomer og forløb netop en svangsene irritation. Mange er bange for at få konstateret hælspore, men sandheden er at kun ganske få af dem som har udviklet en hælspore, rent faktisk oplever smerter fra den.

Hælsmerter - hælspore eller svangsenebetændelse
Hælspore er en anatomisk ændring af hælknoglen

Denne tilstand er overordnet hyppigere end en egentlig hælspore. Tilstanden skyldes en overbelastning af svangsenen der udspringer fra hælknoglen og hæfter midt på fodens 5 tæer.

Der er flere faktorer som kan have indflydelse på overbelastning af svangsenen. Det kan skyldes overvægt, stramme lægge, flad svangbue/platfodethed, forkert fodtøj eller ændringer i træningsmønster. De fleste plejer at beskrive en periode med øget løbe- eller gangaktivitet som den udløsende faktor for smerten.

Kan det behandles?

Svangsenebetændelse (plantar fasciitis)

Ja, der er en god sandsynlighed for du med behandling og målrettet træning vil opleve at smerten aftager. Forløbets varighed afhænger meget af hvor lang tid du har haft irritationen og hvor kraftige gener du har.

Typisk vil det meste af forløbet kunne klares med hjemmetræningsøvelser indledt med vejledning af en fysioterapeut De primære øvelser består af stræk af svangsene og lægsmuskulatur. Nogle kan have fordel af indlægssåler (med let løft af hælen – ingen forskel på dyre special fremstillede sål ift. billigere) samt optapening for at aflaste det smertefulde område. Hvis du skal vende tilbage til løb eller anden sport, er det vigtigt at dosere træningsmængden korrekt og starte på den rette intensitet.

Tips til at komme af med smerten

Udspænding med bold

Brug en blød bold der er til at styre på underlaget. Rul den langsomt fra hæl til tå og løft efter efter hælen fra gulvet. Hold strækket ca. 5 sekunder og gentag evt. 2 x 10 gange eller efter behov. Øvelsen kan bruges lige inden anden træning for at give en umiddelbar bevægefrihed.

Strækøvelse til smertelindring

Styrketræning af lægmuskulaturen

Stå på en tyk bog eller stepbænk med støtte til stol eller lignende. Hav vægten placeret på mellemfoden og læg et håndklæde under tæerne så de bøjer let op. Kom op på tæer på 3 sekunder, hold positionen 2 sekunder, og sænk langsomt på 2 sekunder. Gentag bevægelsen 3 x 10 gange. Hvis du ønsker at gøre øvelsen svære kan du udføres på 1 ben eller med en tung rygsæk på.

Det videre forløb

Det er helt normalt at smerten reproduceres under genoptræningen. Det er dog vigtig den aftager umiddelbart efter træningspasset. Man bruger NRS til at vurdere smerte intensitet. Den spænder fra 0-10, hvor 0 er ingen smerte og 10 er den værst tænkelig smerte. Her vil det være acceptabelt af træne i området 0-3.

Har du hælsmerter og ønsker du en erfaren fysioterapeuts vurdering kan du ringe på 60594946 eller booke en tid online – tryk her. Hos Sindshvilevej Fysioterapi på Frederiksberg har vi mange års erfaring med behandling af forskellige problematikker omkring fod- og ankelled.

Akut ankelskade? Læs mere her…