25 procent af befolkning udsættes for en akut forvridning af ankelleddet, hvor 85 procent af dem ud af dem sker på anklens yderside. Cirka halvdelen af tilfældene er i risikogruppen for at udvikle en kronisk ustabil ankel.

Ved gentagende forstuvninger svækkes ledbåndene og i nogen tilfælde rives de helt over. Det medfører en lang række komplikationer, som øger risikoen for yderligere skade. Øget løshed i selve leddet resulterer i nedsat reaktion i nervevævet, som gør at musklerne i underbenet bliver svagere. Og det øger risikoen for endnu en forvridning – den kronisk instabile ankel.

25 procent af befolkning udsættes for en akut forvridning af ankelleddet, hvor 85 procent af dem ud af dem sker på anklens yderside. Cirka halvdelen af tilfældene er i risikogruppen for at udvikle en kronisk ustabil ankel.

Derfor er den akutte behandling er afgørende for et vellykket rehabiliteringsforløb. Selv ved mindre skader kan ændre det neuromuskulære bevægemønster. Muskulaturen bliver påvirket af hævelsen omkring leddet, det bliver sværere at styre muskulaturen og man udvikler ubevidst et alternativt bevægemønster, for at undgå smerte. Det resulterer i begrænsning i leddets naturlige bevægelighed og muskler på ydersiden af anklen bliver svage.

Hvad kan du selv gøre?

I den er akutte fase er det vigtigt følge RICE-princippet (Rest – Ice – Compression Elevation).

Hold anklen i ro (Rest). Brug is på anklens yderside (Ice) og suppler gerne med et elastisk kompressionbind for at begrænse hævelsen (Compression). Lig eller sid ned med anklen over hjertehøjde, og undgå vægtlastning på foden (Elevation). Gentag nedkøling hver 3.-4. timer i ca. 10-20 minutter det første døgn.

Ved voldsom smerte, fejlplacering af fod/ankel, kraftig misfarvning bør man opsøge akutmodtagelse for nærmere undersøgelse.

Kan man genoptræne en ustabil ankel?

Det korte svar er ja! Ved hjælp af en grundig undersøgelse og specifikke tests, er det muligt at finde årsagen til problemet, og derved kan man planlægge et behandlings-/træningsforløb. Ofte vil en stor del af genoptræningen kunne varetages i hjemmet, da det kun kræver simple øvelser for at styrke muskulatur og øge anklens koordinationsevne. Ved større skader vil det kræve fysioterapeutisk supervision for at sikre den rette progression i forløbet evt. understøttet af manuel behandling.

Har du en kronisk ustabil ankel eller daglige smerter kan du booke tid online eller kontakte os på telefon + 45 60 59 49 46 og bestille tid til en konsultation.

Hvad betyder fødder og ankler for vores liv?

Foden består af 26 knogler der holdes sammen af meget stærke ledbånd. Det gør foden fleksibel og samtidig særdeles stødabsorberende. Når hælen sættes i jorden og kropsvægten flyttes ned i foden, opbygges energien i ledbåndene. Dernæst frigives energien gradvist igennem afviklingen af skridtet, for til sidst at sende foden videre – så energieffektivt som muligt.

Vores kropsholdning er delvist en afspejling af hvordan vores fødder er placeret i underlaget. Gentagende skader på fod- eller ankelled, kan resultere i smerter andre steder i kroppen. Denne figur illustrer nogle af de problemer en fejlstilling af anklen eller foden kan resultere i. 

Anklens påvirkning på resten af kroppen. Dette ændres ved akut ankelskade
Anklens påvirkning på kroppen